COMPETITIVENESS ANALYSIS OF THE AGRI-FOOD INDUSTRY IN MEXICO
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Fecha
2021-10-27Autor
Andrés González-Moralejo, Silvia
Marín Orantes, Tania J.
Flores Romero, Martha B.
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This work provides a diagnosis of the position, in terms of competitiveness, of the export flows of the Mexican food
industry compared to the total flows of the world food industry, in the 2001-2016 period. The analysis was made
based on the measurements of the revealed comparative advantage, by applying the Indices of Normalized Revealed
Comparative Advantage of Yu, Cai and Leung (heir to the well-known Balassa Index), and of Vollrath’s Relative
Commercial Advantage, using the flow of manufactured food (exports and imports) from Mexico and the rest of the
world offered by the International Trade Map database. Its methodological design is oriented to the collection and
analysis of relevant data, and it is repeatable in time and space. The results suggest that the Mexican food industry has
a comparative advantage in 13 of the 44 tariff items analyzed. Thus, the research concluded that the country is
specialized in decreasing order in the following food items: malt beer, ethyl alcohol, confectionery, bakery and pastry
products, sugars, fruit juices, preserved vegetables and fruits, cereal-based products, yeasts, sauces and chocolate. In
addition, the results also allow to identify the location of the least competitive sectors, which helps to plan rational
business decisions and coordinate public actions, as well as to compare the successful experiences of each sector and
to analyze its adaptability to other sectors and territories. In this sense, the main limitation found is that data on
Mexican food imports and exports are only available for the country as a whole, which ruled out a state-by-state
analysis. El presente trabajo proporciona un diagnóstico de la posición, en términos de competitividad, de los flujos de
exportación de la industria de alimentos de México en comparación con los flujos totales de la industria alimentaria
mundial, en el periodo 2001-2016. El análisis se establece a partir de las mediciones de la ventaja comparativa revelada,
mediante la aplicación de los Índices de Ventaja Comparativa Revelada Normalizada de Yu, Cai y Leung (heredero del
conocido Índice de Balassa) y de Ventaja Relativa Comercial de Vollrath, utilizando el flujo de alimentos manufacturados
(exportaciones e importaciones) de México y del resto del mundo ofrecido por la base de datos International Trade Map.
Su diseño metodológico está orientado a la recopilación y análisis de los datos relevantes y es repetible en el tiempo y
el espacio. Los resultados sugieren que la industria de alimentos de México ostenta ventaja comparativa en 13 de las
44 partidas arancelarias analizadas. Así, se concluye que el país está especializado en orden decreciente en los siguientes
artículos alimentarios: cerveza de malta, alcohol etílico, productos de confitería, panadería y pastelería, azúcares, jugos
de fruta, hortalizas y frutas en conserva, productos a base de cereales, levaduras, salsas y chocolate. Además, los
resultados permiten también identificar la localización de los sectores menos competitivos, lo que ayuda a planificar
decisiones empresariales racionales y coordinar acciones públicas, comparar las experiencias exitosas de cada sector y
analizar su adaptabilidad a otros sectores y territorios. En este sentido, la principal limitación encontrada es que los
datos sobre importaciones y exportaciones de alimentos mexicanos solo están disponibles para el país en su conjunto,
lo que descartó un análisis estado por estado. Ce travail fournit un diagnostic de la position, en termes de compétitivité, des flux d’exportation de l’industrie
agroalimentaire mexicaine par rapport aux flux totaux de l’industrie agroalimentaire mondiale, sur la période 2001-
2016. L’analyse est établie à partir des mesures de l’avantage comparatif révélé, en appliquant les indices d’Avantage
Comparatif Révélé Normalisé de Yu, Cai et Leung (héritier du célèbre Indice Balassa), et de l’Avantage Commercial
Relatif de Vollrath, en utilisant le flux d’aliments manufacturés (exportations et importations) du Mexique et du reste
du monde, offert par la base de données International Trade Map. Sa conception méthodologique est orientée vers la
collecte et l’analyse de données pertinentes, et elle est reproductible dans le temps et dans l’espace. Les résultats
suggèrent que l’industrie alimentaire mexicaine a un avantage comparatif dans 13 des 44 positions tarifaires analysées.
Ainsi, il est conclu que le pays est spécialisé par ordre décroissant dans les produits alimentaires suivants: bière de
malt, alcool éthylique, confiserie, produits de boulangerie et pâtisserie, sucres, jus de fruits, conserves de légumes et
fruits, produits à base de céréales, levures, sauces et chocolat. En outre, les résultats permettent également de localiser
les secteurs les moins compétitifs, ce qui permet de planifier des décisions commerciales rationnelles et de coordonner
les actions publiques, de comparer les expériences réussies de chaque secteur et d’analyser son adaptabilité à d’autres
secteurs et territoires. En ce sens, la principale limite constatée est que les données sur les importations et les exportations
alimentaires mexicaines ne sont disponibles que pour le pays dans son ensemble, ce qui exclut une analyse État par
État. O presente estudo proporciona um diagnóstico da posição ocupada pelo México e de sua competitividade no que
tange aos fluxos de exportação no âmbito da indústria alimentar mundial no período compreendido entre os anos
2001 e 2016. A análise se estabelece a partir das medições da vantagem comparativa e revelada, mediante a aplicação
dos Índices de Vantagem Comparativa Revelada Normalizada de YUu, Cai e Leung (herdeiro do conhecido Índica de
Balassa) e de Vantagem Relativa Comercial de Vollrath. Nessa aproximação fez-se uso do fluxo de alimentos
manufaturados (exportações e importações) do México e do resto do mundo oferecido pela base de dados International
Trade Map. O desenho metodológico está orientado à recopilação e análise de dados relevantes, sendo replicável no
tempo e no espaço. Os resultados sugerem que a indústria de alimentos do México ostenta vantagem comparativa em
13 das 44 partidas alfandegárias analisadas. Desse modo, conclui-se que o país se especializa, em ordem decrescente de importância, nos seguintes artigos alimentares: cerveja de malte, álcool etílico, produtos de confeitaria, padaria e
confeitaria, açúcares, sucos de fruta, hortaliças e frutas em conserva, produtos à base de cereais, leveduras, molhos e
chocolate. Ademais, os resultados permitem conhecer a localização dos setores menos competitivos, o que ajuda a
planificar decisões empresarias racionais e coordenar ações públicas, comparar experiências exitosas de cada setor e
analisar sua adaptabilidade a outros setores e territórios. Nesse sentido, a principal limitação encontra foi que os dados
sobre importações e exportações de alimentos mexicanos só estão disponíveis para o país em seu conjunto, o que
impede uma análise discriminada por estado.