Patrones en la dieta de sigmodon hispidus (rodentia: cricetidae) en relación a la disponibilidad de recursos en una sabana tropical
Patterns in the diet of sigmodon hispidus (rodentia: cricetidae) in relation to available resources in a tropical savanna
Resumen
The diet of Sigmodon hispidus was examined by fecal analysis during the dry and wet seasons in a
tropical savanna community in Venezuela. A total of 21 plant species were identified in feces out of
42 species in the community. Plant availability as determined by quadrat analysis changed seasonally with the grasses increasing in the rainy season from 70.5 % of all plants to 87.1 % in the dry season.
Dicots decreased from the rainy to the dry season. S. hispidus had 66.4% and 33.6% of its diet made
up by monocots and dicots respectively, with grasses and legumes plus composites predominating.
Grasses represented 60.1 % of all consumption in the rainy season, and decreased to 43.2 % in the
transition, to increase again to 95.8 % in the dry season. Dicot consumption increased to 57.7 %
during the transition, versus 39.9 % and 4.2 % in the rainy and dry season respectively. Few species
were preferred, mainly legumes and composites, suggesting that S. hispidus balances its diet all year
around obtaining most of its nutrients from these few species, plus the grasses. The hypothesis that
food availability may be an important factor in population regulation of S. hispidus is advanced La dieta de Sigmodon hispidus fue examinada mediante análisis fecales durante las estaciones seca y lluviosa en una comunidad de sabana en Venezuela. Un total de 21 de 42 especies de plantas fueron identificadas en las heces. La disponibilidad de las plantas, determinada por análisis de cuadratas, cambió estacionalmente, con las gramíneas aumentando de 70,5 % de todas las plantas en la estación lluviosa a 87,1 % en la estación seca. Las monocotiledóneas disminuyeron de la estación lluviosa a la estación seca. La dieta de S. hispidus estuvo constituida por 66,4 % de monocotiledóneas y 33,6 % de dicotiledóneas, con las gramíneas, compuestas y leguminosas predominando.
Las gramíneas representaron el 60,1 % del total consumido en la estación lluviosa, y disminuyeron
a 43,2 % en la época de transición, para aumentar a 95,8 % en la época de sequía. El consumo de
dicotiledóneas fue de 39,9 % en la época de lluvias, 57,7 % en el período de transición, y de 4,2 % en la época de sequía. Pocas especies de plantas fueron preferidas, entre ellas algunas leguminosas y compuestas, sugiriendo que S. hispidas balancea su dieta durante el año obteniendo nutrientes de estas pocas especies y de las gramíneas. Se postula la hip6tesis de que la disponibilidad de alimentos puede ser un factor importante en la regulaci6n poblacional de S. hispidus.