Characterization of the Supply Chain of the «Ruta de la Carne» Association in the Department of Boyacá (Colombia)
Fecha
2019-07-01Autor
Martínez-Albarracín, Karen Daniela
Rivera-Roncancio, Lina Marcela
García-Cáceres, Rafael Guillermo
Metadatos
Mostrar el registro completo del ítemResumen
The work follows a recently emerged line of research, which
focuses on the characterization of agroindustrial supply chains.
In particular, it focuses on specifying the added value of the
"Ruta de la Carne," by identifying aspects such as the role,
impact and relevance of the different actors, managerial
processes and define the components of the supply chain. The
results show that the “Ruta de la Carne” Association does not
reach the competitive standards of operativity, performance,
and service, and, more specifically, it is deficient and presents
weaknesses in terms of environmental technical standards,
health and safety standards, customer service, sustainability,
training of human talent and effectiveness in its supply chain
and value chain. The Association has ultimately not been able
to consolidate itself as an integrated network. El artículo sigue una línea de investigación de reciente
surgimiento enfocada en la caracterización de cadenas de
suministro agroindustriales. El trabajo se enfoca en especificar
el valor agregado de la cadena de la Ruta de la Carne, para ello
identifica aspectos como el rol, impacto y relevancia de los
actores, describe los procesos de la gestión y los componentes
de la cadena de suministro. Los resultados muestran que la
cadena de la Asociación Ruta de la Carne no alcanza los
estándares competitivos de funcionamiento, rendimiento y
servicio, más específicamente experimenta carencias y
debilidades como: Normas técnicas ambientales, normatividad
de seguridad y salud en el trabajo, servicio al cliente,
sostenibilidad, capacitación del talento humano y efectividad en
las cadenas de valor y de suministro, y en definitiva, la
Asociación no ha se ha consolidado como una red integrada.