Development of the institutional system to ensure the economic availability of food in terms of current risks
Resumen
The article deals with the study of the food
consumption state on the basis of the differentiated
approach in the context of increasing external
challenges, as well as substantiates the ways to solve
the urgent institutional problems concerning the
formation of the domestic food aid system. The aim of
the study was to develop the institutional component
of achieving economic accessibility to food based on
the systematization of the most important
international and national legal acts aimed at ensuring
food security and healthy nutrition. The author
considers the goals of institutional planning of
domestic food aid, as well as substantiate the
objective necessity to coordination when developing
strategic documents of the main social development
indicators, agrifood complex, and domestic food aid. El artículo aborda el estudio del estado de consumo
de alimentos sobre la base del enfoque diferenciado
en el contexto de los desafíos externos crecientes, así
como las formas de resolver los problemas
institucionales urgentes relacionados con la formación
del sistema nacional de ayuda alimentaria. El objetivo
del estudio fue desarrollar el componente institucional
para lograr el acceso económico a los alimentos a
partir de la sistematización de los actos legales
internacionales y nacionales más importantes
destinados a garantizar la seguridad alimentaria y la
nutrición saludable. El autor considera los objetivos de
la planificación institucional de la ayuda alimentaria
nacional, así como la necesidad objetiva de
coordinación al desarrollar documentos estratégicos
de los principales indicadores de desarrollo social, el
complejo agroalimentario y la ayuda alimentaria
interna.