Competitiveness in meso-level of biofortified foods in the south of Brazil
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Fecha
2022-06-20Autor
Voese, Simone Bernardes
Espejo, Marcia Maria dos Santos Bortolocci
Silva, Marivânia Rufato da
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Mostrar el registro completo del ítemResumen
The dichotomy of micro and macro competitiveness presents some limitations as a result of the business arrangements
experienced in the contemporary period. The systemic competitiveness in meso-level makes it possible to understand
the interconnection between actors, involving private companies, nongovernmental entities and public policies for a
particular arrangement or sector of the economy. The present study aims to analyze the Value Chain of biofortified
foods in Southern Brazil, which enables to look at the link among players, based on the theory of competitiveness in
meso-level approach. For that, a qualitative research was developed, with interviews being conducted, seeking to
understand the participation of each player in the context of biofortified foods and the interactions and interrelationships
to sustain the competitiveness of this segment in the south of Brazil. As a result, it is identified that the evolutionary
path of competitiveness in bio-feed foods is found in the so-called origin phase, due to the development of initial
rules, defined the meso-level conceptions with the interaction between the different actors, typical of the origin
phase, but that needed to be adjusted, remodeling the relations and the insertion of new actors to maximize the
competitiveness of the analyzed sector. The results also showed Meso-level activities in technology, training, and
education, finance, infrastructure, trading and associations have been contemplated by several of the studied players.
There are also associations among the three main studied actors (Fundetec, Biolabore and Fundação Itaipu) for
supporting rural producers. In relation to trade, it is carried out with multiple sources, including institutional purchases,
as well as sales to industry and the final consumer. Technology is strongly being used in developing genetic material,
monitoring systems and production and point of sales monitoring, as well as in the industrialization process. Despite
several requirements in regard to meso-level competitiveness being met currently, its constitution is still pretty fragile,
and several players perceived risks in the Project. La dicotomía de competitividad micro y macro presenta algunas limitaciones como resultado de los arreglos comerciales
vividos en la era contemporánea. La competitividad sistémica en el nivel meso permite comprender la interconexión
entre actores, que involucra empresas privadas, entidades no gubernamentales y políticas públicas para un arreglo o
sector particular de la economía. El objetivo fue analizar la cadena de valor de los alimentos biofortificados en el Sur
de Brasil. Se llevó a cabo una investigación cualitativa, con base en entrevistas semiestructuradas, a fin de comprender
la participación de cada actor en el contexto de los alimentos biofortificados y las interacciones e interrelaciones para
sostener la competitividad del nivel meso en dicha zona. Como resultado, se identificó que la ruta evolutiva de la
competitividad en los alimentos biológicos se encuentra allí en la denominada fase de origen, debido al desarrollo de
reglas iniciales, definidas las concepciones mesonivel con la interacción entre los diferentes actores–propios de la fase
de origen–, pero que necesita ser ajustada, remodelando las relaciones e incorporando nuevos actores para maximizar
la competitividad del sector analizado. Los resultados también mostraron que las actividades de nivel meso en tecnología,
capacitación y educación, finanzas, infraestructura, comercio y asociaciones han sido contempladas por varios de los
actores estudiados. También existen asociaciones entre los tres principales actores estudiados (Fundetec, Biolabore y
Fundação Itaipu) para apoyar a los productores rurales. En relación con la comercialización, esta se realiza con
múltiples fuentes, incluyendo compras institucionales, ventas a la industria y consumidor final. La tecnología se utiliza
notablemente en el desarrollo de material genético, sistemas de monitoreo y monitoreo de producción y puntos de
venta, así como en la industrialización. Aunque actualmente se cumplen varios requisitos con respecto a la competitividad
de nivel meso, su constitución es aún bastante frágil y varios actores perciben importantes riesgos en el Proyecto. La dichotomie entre la micro et la macro-compétitivité présente certaines limites en raison des arrangements
commerciaux en vigueur dans la période contemporaine. La compétitivité systémique au niveau méso permet de
comprendre l'interconnexion entre les acteurs, impliquant les entreprises privées, les entités non gouvernementales et
les politiques publiques pour un dispositif ou un secteur particulier de l'économie. Cette étude vise à analyser la
chaîne de valeur des aliments biofortifiés dans le sud du Brésil. Pour cela, une recherche qualitative a été développée,
basée en entretiens, cherchant à comprendre la participation de chaque acteur dans le contexte des aliments biofortifiés
et les interactions et interrelations pour soutenir leur compétitivité. En conséquence, il est identifié que le chemin
évolutif de la compétitivité dans l'alimentation biologique se trouve dans la phase dite d'origine, en raison du
développement des règles initiales et de conceptions définies au niveau méso. Ce chemin devrait être ajusté en tenant
compte de l'interaction entre les différents acteurs, en réaménageant leurs relations et en incorporant de nouveaux
intervenants dans le but de maximiser la compétitivité du secteur analysé. Les résultats ont également montré que des
activités au niveau méso dans les domaines de la technologie, de la formation et de l'éducation, de la finance, des
infrastructures, du commerce et des partenariats ont été envisagés par plusieurs des acteurs étudiés. Des partenariats
existent également entre les trois principaux acteurs étudiés (Fundetec, Biolabore et Fundação Itaipu) pour soutenir
les producteurs ruraux. En ce qui concerne le commerce, les échanges se font avec des multiples sources, notamment
les achats institutionnels, les ventes à l'industrie et au consommateur final. La technologie est particulièrement utilisée
dans le développement du matériel génétique, des systèmes de production et dans le suivi des points de vente, ainsi
que dans l'industrialisation. Bien que plusieurs exigences en matière de compétitivité de niveau méso soient actuellement
satisfaites, sa constitution est encore assez fragile et plusieurs acteurs perçoivent des risques importants dans le projet. A dicotomia de competitividade em nível micro e macro apresenta algumas limitações em decorrência dos arranjos
empresariais vivenciados no período contemporâneo. A competitividade sistêmica ao mesonívelpossibilita
compreender a interligação entre atores, envolvendo empresas privadas, entidades não governamentais e políticas
públicas para um determinado arranjo ou setor da economia. O presente estudo visa analisar a competitividade
sistêmica ao mesonível dos alimentos biofortificados no sul do Brasil, o que possibilita olhar para o elo entre os atores, com base na teoria da competitividade. Para tal, desenvolveu-se uma pesquisa qualitativa, com a realização
de entrevistas, buscando compreender a participação de cada ator no contexto dos alimentos biofortificados e as
interações e interrelações para sustentar a competitividade deste segmento no sul do Brasil. Como resultado identificase que a trajetória evolucionária da competitividade ao mesonível dos alimentos biofortificados encontra-se na fase
denominada origem, em virtude de terem sido desenvolvidas regras iniciais, definidas as concepções ao mesonível
com a interação entre os diversos atores, típica da fase de origem, mas que precisou ser ajustada, remodelando as
relações e a inserção de novos atores para maximizar a competitividade do setor analisado. Os resultados também
mostraram que atividades ao mesonível nas áreas de tecnologia, treinamento e educação, finanças, infraestrutura,
comércio e parcerias foram consideradas por vários dos atores estudados. Também existem parcerias entre os três
principais atores estudados (Fundetec, Biolabore e Fundação Itaipu) para apoiar os produtores rurais. No que se
refere ao comércio, as trocas são feitas com múltiplas fontes, em especial compras institucionais, vendas à indústria
e ao consumidor final. A tecnologia é utilizada principalmente no desenvolvimento de material genético, sistemas
de produção e monitoramento de pontos de venda, bem como na industrialização. Embora vários requisitos de
competitividade aomesonível sejam atendidos atualmente, sua constituição ainda é bastante frágil e diversos atores
percebem riscos significativos no projeto.
URI
https://www.doi.org/10.53766/Agroalim/2022.28.54.03http://bdigital2.ula.ve:8080/xmlui/654321/21721
