Food habits among adolescent girls: a qualitative study in urban and peri-urban communities, Delhi, India
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Fecha
2022-11-13Autor
Malik, Deepak
Juneja, Neeru
Babu, Bontha Veerraju
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There are approximately 253 million adolescents in India, and their nutritional needs are high. Consumption of fast
food, high in saturated fat, salt, and sugar, is high among adolescents. Considering the lack of information on the
knowledge and practices related to eating patterns among adolescents in India, this paper reports the practice,
perception, and knowledge about healthy and unhealthy eating habits of this segment of its population in urban and
peri-urban communities. Qualitative data were collected during the formative stage of an intervention study. Fifty
in-depth interviews and eight focus group discussions were conducted in two communities in Delhi, the national
capital of India (28º 36’ 36" N; 77º 13’48" E). For data analysis, a deductive approach was adopted, and a thematic
content analysis was performed. Practices, perception and knowledge, and seeking information were the themes that
emerged, and it was verified that low income is a limiting factor for acquisition at the family level. Cleanliness,
hygiene, and taste are the factors when choosing the preparation of food. Strong perceptions about certain foods
were observed: parents showed helplessness concerning the consumption of outside food by their children. Food
bought in a restaurant is better and not as harmful, and adolescents prefer the taste to health. Preferences for healthy
foods and the acceptance of food from large restaurants, and the preference for their tastes, have emerged as factors
influencing adolescents’ eating practices. In addition, the research revealed awareness and knowledge about healthy
and unhealthy food among female adolescents and community members residing in low-socioeconomic status urban
and peri-urban communities of Delhi. Several factors were found to influence the eating habits of Delhi female
adolescents, such as taste, nutrition-related awareness, and self-efficacy (at the individual level), as well as parental
and peer pressure (at the societal level). Nevertheless some methodological limitations, this study suggests behaviour
change interventions among adolescents using the findings of the current study. En la India hay aproximadamente 253 millones de adolescentes, cuyas necesidades nutricionales son altas. El
consumo de comida rápida, rica en grasas saturadas, sal y azúcares es alto entre los adolescentes. Dada la escasa
información sobre conocimientos y prácticas en cuanto a patrones alimentarios entre los adolescentes en el país, este
artículo reporta la práctica, percepción y conocimientos sobre hábitos alimentarios saludables y no saludables de este
segmento poblacional en comunidades urbanas y periurbanas. Los datos cualitativos se recopilaron durante la etapa
formativa de un estudio de intervención, mediante cincuenta entrevistas en profundidad y ocho discusiones de
grupos focales en dos comunidades de Delhi (28º 36’ 36" N & 77º 13’ 48" E).Se adoptó un enfoque deductivo y se
efectuó un análisis de contenido temático para analizar los datos. Las prácticas, la percepción y el conocimiento y la
búsqueda de información fueron los temas abordados, constatándose que los bajos ingresos constituyen un factor
limitante para la adquisición de alimentos por las familias. La limpieza, la higiene y el sabor fueron los factores clave
a la hora de elegir la preparación de los alimentos. Se observaron percepciones fuertes sobre determinados alimentos:
los padres mostraban impotencia frente al consumo de alimentos fuera del hogar por parte de sus hijos. La comida
comprada en restaurantes fue considerada mejor y menos dañina, en tanto los adolescentes prefieren más el sabor que
la salud. Las preferencias por alimentos saludables, aceptación de alimentos de grandes restaurantes e inclinación por
sus gustos fueron los factores determinantes de las prácticas alimentarias de los adolescentes. Además, la investigación
reveló que tanto en los adolescentes como los miembros de comunidades urbanas y periurbanas de estratos
socioeconómicos bajos de Delhi tienen conciencia y conocimientos sobre alimentos saludables y no saludables. Se
encontró que varios factores influyen en los hábitos alimentarios de los adolescentes de Delhi (como el gusto, la
conciencia relacionada con la nutrición y la autoeficacia, a nivel individual; y la presión de padres y compañeros, a
nivel socioambiental). A pesar de algunas limitaciones metodológicas, el presente estudio sugiere intervenciones
orientadas a cambiar el comportamiento entre adolescentes, con base en los hallazgos. Il y a environ 253 millions d'adolescents en Inde et leurs besoins nutritionnels sont élevés. La consommation de
restauration rapide, riche en graisses saturées, en sel et en sucre, est élevée chez les adolescents. Cet article rend
compte de la pratique, de la perception et des connaissances sur les habitudes alimentaires saines et malsaines chez les
adolescents. Les données qualitatives ont été recueillies au cours de la phase formative d'une étude d'intervention.
Cinquante entretiens approfondis et huit groupes de discussion ont été menés dans deux communautés de Delhi (28º
36' 36" N & 77º 13' 48" E). Pour l'analyse des données, une approche déductive a été adoptée et une analyse de
contenu thématique a été effectuée. Les pratiques, la perception et les connaissances, et la recherche d'informations
ont été les thèmes qui ont émergé, et il a été constaté que le faible revenu est un facteur de contrainte pour
l'approvisionnement au niveau familial. La propreté, l'hygiène et le goût sont les facteurs déterminants dans le choix
de la préparation des aliments. Des perceptions fortes sur certains aliments sont observées : les parents se montrent
impuissants face à la consommation d'aliments hors du foyer par leurs enfants. Les aliments achetés au restaurant
sont meilleurs et moins nocifs, et les adolescents préfèrent le goût à la santé. Les préférences pour les aliments sains
et l'acceptation des aliments des grands restaurants, ainsi que la préférence pour leurs goûts, sont apparues comme des
facteurs influençant les pratiques alimentaires des adolescents. Cette étude suggère des interventions de changement
de comportement chez les adolescents en utilisant les résultats de l'étude actuelle. En outre, l'enquête a révélé que les
adolescents et les membres des communautés urbaines et périurbaines des couches socio-économiques de bas revenus
à Delhi sont sensibilisés et connaissent les aliments sains et ceux que ne le sont pas. Plusieurs facteurs ont été trouvés
pour influencer les habitudes alimentaires des adolescents de Delhi, tels que le goût, la sensibilisation liée à la
nutrition et l'efficacité d'un point de vue individuel, ainsi que la pression du milieu social des parents et des pairs.
Malgré certaines limites méthodologiques, la présente étude suggère des interventions visant à modifier le comportement
chez les adolescents sur la base des résultats obtenus. Existem aproximadamente 253 milhões de adolescentes na Índia e suas necessidades nutricionais são altas. O
consumo de fast food, rico em gordura saturada, sal e açúcar, é elevado entre os adolescentes. Este artigo relata a
prática, percepção e conhecimento sobre hábitos alimentares saudáveis e não saudáveis entre adolescentes. Os dados
qualitativos foram coletados durante a etapa formativa de um estudo de intervenção. Cinquenta entrevistas em
profundidade e oito discussões de grupos focais foram realizadas em duas comunidades de Delhi (28º 36' 36" N & 77º
13' 48" E). Para a análise dos dados, adotou-se a abordagem dedutiva e a análise de conteúdo temática. Práticas,
percepção e conhecimento e busca de informações foram os temas que emergiram, e constatou-se que a baixa renda
é um fator limitante para as compras em nível familiar. Limpeza, higiene e sabor são os fatores na escolha do preparo
dos alimentos. Observam-se fortes percepções sobre determinados itens alimentares: os pais demonstraram desamparo
em relação ao consumo de alimentos de fora pelos filhos. A comida comprada em um restaurante é melhor e não tão
prejudicial, e os adolescentes preferem o sabor à saúde. A preferência por alimentos saudáveis e a aceitação de
alimentos de grandes restaurantes e a preferência por seus gostos surgiram como fatores que influenciam as práticas
alimentares dos adolescentes. Este estudo sugere intervenções de mudança comportamental entre adolescentes
usando os resultados do estudo atual. Ademais, a investigação revelou que tanto os adolescentes como os membros
de comunidades urbanas e periurbanas de estratos socioeconômicos mais baixos de Delhi possuem consciência e
conhecimentos sobre alimentos saudáveis e não saudáveis. Se encontrou que vários fatores influem nos hábitos
alimentares dos adolescentes de Delhi, a exemplo do gosto, da consciência relacionada com a nutrição e eficácia do
ponto de vista individual, bem como a pressão de pais e colegas, bem como do ponto de vista ambiental. Apesar de
algumas limitações metodológicas, o presente estudo sugere intervenções orientadas a modificar o comportamento
entre adolescentes com base nos achados logrados.
