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dc.contributor.authorRomán-Arce, Beatriz
dc.contributor.authorQuiroz-González, Beatriz
dc.contributor.authorGarcía-Mateos, Rosario
dc.contributor.authorYbarra-Moncada, Carmen
dc.contributor.authorCorrales-García, Joel
dc.date.accessioned2020-01-27T14:48:26Z
dc.date.available2020-01-27T14:48:26Z
dc.date.issued2019-01-21
dc.identifier.govdoc198302LA723
dc.identifier.issn1316-3361
dc.identifier.urihttp://bdigital2.ula.ve:8080/xmlui/654321/4230
dc.description.abstractThe wide diversity of species and varieties of chilies existing in Mexico demands the determination of their antioxidant properties to be recommended as food of high nutraceutical value, so far unknown in most chilies species, especially when the fruits are dehydrated. This information may provide economic alternatives to the producer and promote more efficient agro-industrial use of the fruits. The objective of the study was to evaluate the content of ascorbic acid, phenolic compounds, flavonoids, β-carotene and antioxidant activity of fruits of Capsicum annuum L. cultivar chili ancho, at two maturity stages of fresh and dehydrated chili. Results demonstrate that it is convenient to harvest shortly before horticultural maturity occurs so as to take advantage of the high content of ascorbic acid and DPPH radical scavenging. The content of phenolic compounds and flavonoids in the mature dehydrated (MD) chili was higher (898.58 and 345.78 mg∙100 g-1 DW, respectively) compared with the premature fresh chili (PMF), mature fresh (MF) and premature dehydrated (PMD). Significant differences were found in the content of β-carotene between the treatments PMF and MF (5.8 and 27.1 μg·g-1DW) and the treatments PMD and MD (347.8 and 483.0 μg·g-1 DW, respectively). Opposite effect was observed in the ascorbic acid content. The antioxidant activity of the chili PMF was significantly higher than that of MD. The process of dehydration did not affect the antioxidant activity in the premature chilies, nor in the mature ones. These nutraceutical characteristics provide an added value to the product.en_US
dc.description.abstractLa amplia diversidad de especies y cutivares de chile que existen en México demanda la determinación de las propiedades antioxidantes de los frutos para ser recomendados como un alimento de alto valor nutracéutico, hasta ahora desconocidas en la mayoría de las especies de chile, especialmente en los frutos deshidratados. Esto proporcionará alternativas económicas para el productor y un eficiente uso agroindustrial. El objetivo del presente estudio fue evaluar los contenidos de ácido ascórbico, compuestos fenólicos, flavonoides, β-caroteno y la actividad antioxidante del cultivar chile ancho (Capsicum annuum L.) en dos estados de maduración del fruto fresco y deshidratado. Los resultados indicaron que es conveniente cosecharlo tempranamente antes de la madurez comercial por su alto contenido de ácido ascórbico y actividad inhibidora de radicales DPPH. Los contenidos de compuestos fenólicos y flavonoides en el chile maduro deshidratado (MD) fueron más altos (898,58 y 345,78 mg∙100 g-1 P.S., respectivamente) comparados con los chiles premaduros frescos (PMF), maduro fresco (MF) y premaduro deshidratado (PMD). Se encontraron diferencias significativas en el contenido de β-caroteno entre los tratamientos PMF y MF (5,8 y 27,1μg∙ g–1 P.S.) y los tratamientos PMD y MD (347,8 y 483,0 μg·g-1 P.S., respectivamente). Un efecto opuesto se observó con el contenido de ácido ascórbico. La actividad antioxidante en el chile PMF fue significativamente más alta que la del MD. El proceso de deshidratación no afectó la actividad antioxidante de los chiles premaduros, ni los maduros. Estas características nutracéuticas proporcionan un valor agregado al producto.en_US
dc.language.isoenen_US
dc.publisherUniversidad Centroccidental Lisandro Alvaradoen_US
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/ve/en_US
dc.subjectAntioxidant activityen_US
dc.subjectascorbic aciden_US
dc.subjectβ-caroteneen_US
dc.subjectdehydrated chilien_US
dc.subjectflavonoidsen_US
dc.subjectmaturityen_US
dc.subjectphenolicsen_US
dc.subjectÁcido ascórbicoen_US
dc.subjectantioxidantesen_US
dc.subjectβ-carotenoen_US
dc.subjectchile deshidratadoen_US
dc.subjectfenólicosen_US
dc.subjectflavonoidesen_US
dc.subjectmadurezen_US
dc.titleNUTRACEUTICAL VALUE OF FRESH AND DRIED CHILI (Capsicum annuum L.) IN DIFFERENT STAGES OF MATURITYen_US
dc.title.alternativeValor nutracéutico del chile (Capsicum annuum) fresco o deshidratado en diferentes estados de madurezen_US
dc.typeArticleen_US


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