FAMILY AGRO-INDUSTRY: BARRIERS AND ACHIEVEMENTS IN THE WAY OF LEGALIZATION
Fecha
2019-10-15Autor
Diniz, Laurice Gelatti
Guerra, Divanilde
Silva, Danni Maisa da
Scherer, Glaciela Cristina Rodrigues da Silva
Weber, Fernanda Hart
Fornari, Rejane Carla Gollo
Metadatos
Mostrar el registro completo del ítemResumen
The study aimed to characterize the legalized agribusinesses in the State Program of Agribusiness Sabor Gaúcho
located in the Celeiro Region of Rio Grande do Sul (RS), Brazil. The theoretical references used for the research
were obtained through a historical cultural analysis of agro-industries and family agriculture. The methodology is a qualitative descriptive study that was obtained through a questionnaire used to the managers of the family
agro-industries in the year 2014, which allowed the identification and characterization of 17 agro-industries
included in the Program State of Family Agro-industry (PEAF), Sabor Gaúcho™, Rio Grande do Sul. Through
the results obtained it was possible to identify that the greatest difficulties faced by farmers who own agroindustries
in the legalization process are related to legislation, bureaucracy, lack of information and lack of
financial resources. Among the positive aspects observed, after the legalization, highlight the increase in sales,
increase of profits, improvements in work space, greater safety in the transportation of products and greater
appreciation and credibility. The label «Sabor Gaúcho»™, in turn, was evidenced as a consolidated brand of
family farming, which provides benefits that include greater dissemination and greater appreciation of the products
of family agro-industries. The study also reinforces the need for greater investments and public policies in support
of family agro-industries to enable their legalization and keep them in operation. En el estudio realizado se buscó caracterizar a las agroindustrias legalizadas a través del Programa Estatal de
Agroindustria Sabor Gaúcho, las cuales se hallan ubicadas en la Región Granera de Rio Grande do Sul (RS),
Brasil. La investigación se basa en análisis histórico-cultural de las agroindustrias y de la agricultura familiar. La
metodología comprende estudio descriptivo de cariz cualitativo, cuyos datos fueron obtenidos por medio de
cuestionario aplicado junto a los gestores (as) de las agroindustrias el año 2014, lo que permitió la identificación
y la caracterización de 17 agroindustrias, incluidas en dicho Programa. A través de los resultados obtenidos fue
posible identificar que las mayores dificultades enfrentadas por los agricultores propietarios de agroindustrias en
el proceso de legalización están relacionadas con la legislación, la burocracia, la falta de información y de recursos
financieros. Entre los aspectos positivos constatados, después de la legalización, se destacan el aumento de las
ventas, aumento de las ganancias, mejoras del espacio de trabajo, mayor seguridad en el transporte de los productos
y mayor valorización y credibilidad. El sello «Sabor Gaúcho»™, por su parte, fue evidenciado como una marca
consolidada de la agricultura familiar, que proporciona beneficios que incluyen una mejor divulgación y valorización
de los productos de las agroindustrias familiares. El estudio también refuerza la necesidad de mayores inversiones
y ampliación de las políticas públicas de apoyo a las agroindustrias familiares para posibilitar su legalización y
mantenerlas en funcionamiento. Cette étude vise à caractériser les entreprises agroalimentaires légalisées dans le cadre du Programme National
Agroalimentaire Sabor Gaúcho situées dans la région de Celeiro du Rio Grande do Sul (RS), Brésil. Du pont de
vue théorique, la recherche proposée est fondée sur de principes de l'analyse culturelle-historique des agro-industries
et de l'agriculture familiale. La méthodologie appliquée à l'étude a un caractère descriptif et qualitatif, à la fois. Les
données ont été obtenues à l'aide d'un questionnaire utilisé par les gestionnaires des agro-industries familiales en
2014, qui a permis d'identifier et de caractériser 17 agro-industries qui font partie du Programme de l'État pour
L'Agroindustrie Familiale (PEAF), Sabor Gaúcho™, Rio Grande do Sul. Les résultats obtenus ont permis de
constater que les plus grandes difficultés rencontrées par les agriculteurs propriétaires des agro-industries dans le
processus de légalisation sont liées à la législation, à la bureaucratie, au manque d'informations et au manque de
ressources financières. Parmi les aspects positifs observés, après la légalisation, nous soulignons l'augmentation
des ventes, l'augmentation des bénéfices, l'amélioration de l'espace de travail, une plus grande sécurité dans le
transport des produits, ainsi qu'une appréciation et une crédibilité accrues. Le label « Sabor Gaúcho »™, à son
tour, apparaît comme une marque consolidée d'agriculture familiale offrant diverses avantages, notamment, une
plus grande diffusion et une plus grande appréciation des produits des industries agro-alimentaires familiales.
L'étude souligne, également, la nécessité d'accroître les investissements et les politiques publiques en faveur des
industries agro-alimentaires familiales afin de permettre leur légalisation et leur maintien en activité. No estudo realizado buscou-se caracterizar as agroindústrias legalizadas através do Programa Estadual de
Agroindústria Sabor Gaúcho, as quais acham-se localizadas na Região Celeiro do Rio Grande do Sul (RS), Brasil.
Partiu-se de uma análise histórico cultural das agroindústrias e da agricultura familiar. A metodologia envolveu
estudo descritivo de cunho qualitativo, cujos dados foram obtidos por meio de um questionário empregado aos
gestores (as) das agroindústrias familiares no ano de 2014, que permitiu a identificação e a caracterização de 17
agroindústrias, inclusas no Programa Estadual de Agroindústria Familiar (PEAF), Sabor Gaúcho™, do Rio Grande
do Sul. Através dos resultados obtidos foi possível identificar que as maiores dificuldades enfrentadas pelos
agricultores proprietários de agroindústrias no processo de legalização das mesmas estão relacionadas à legislação,
à burocracia, à falta de informações e à falta de recursos financeiros. Entre os aspectos positivos constatados, após
a legalização, destacam-se o aumento das vendas, aumento dos lucros, melhorias do espaço de trabalho, maior
segurança no transporte dos produtos e maior valorização e credibilidade. O selo "Sabor Gaúcho" ™, por sua
vez, foi evidenciado como uma marca consolidada da agricultura familiar, que proporciona benefícios que incluem
a uma melhor divulgação e valorização dos produtos das agroindústrias familiares. O estudo também reforça a
necessidade de maiores investimentos e aperfeiçoamento de políticas públicas de apoio às agroindústrias familiares
para possibilitar a sua legalização e mantê-las em funcionamento.