Areas of Improvement of the Economic Mechanism of Increasing the Competitiveness of Enterprises Producing Fat Product in the Republic of Kazakhstan (Example: Shymkentmai JSC)
Fecha
2019-01-28Autor
ZHUSSIPOVA, Elmira E.
BEISENOVA, Madina
KURALBAYEVA, Alma Sh.
AITYMBETOVA, Ainura N.
IMANBAYEV, Aliy
KAMALOV, Akhmet A.
NARKULOVA, Shahlo A.
ISSAYEVA, Gulmira K.
UTAROV, Kairat
SATYMBEKOVA, Katira B.
Metadatos
Mostrar el registro completo del ítemResumen
In the context of the globalization of national
economies, the current situation in macroeconomics
and the consequent need to improve the quality of life
of the population to the food industry of the country,
the following strategic tasks must be clearly identified
and resolved: ensuring, on the basis of import
substitution, the country's food independence, a real
increase in the competitiveness of enterprises and
their products. Analysis of government-approved
policy documents and concepts for the development
of the manufacturing sector of the economy shows
that the state program for the development of food
and manufacturing industries for 2013-2020 years is
the main real working tool, the basic factor of accelerated food import substitution, the foundation
of the new national food policy. At the same time, the
program does not give an answer to the question of
how to actually increase the competitiveness of
domestic food products. The article examines the
external, internal factors and reserves of increasing
the competitiveness of the food sector enterprises, in
particular, the fat and oil industry, as a promising
strategic direction of the state export policy. The main
factors of influence on the competitiveness of
domestic agricultural products have been clarified: at
the microeconomic level. En el contexto de la globalización de las economías
nacionales, la situación macroeconómica actual y la
consecuente necesidad de mejorar la calidad de vida
de la población en la industria alimentaria del país, las
siguientes tareas estratégicas deben identificarse y
resolverse claramente: garantizar, en la base de la
sustitución de importaciones, la independencia
alimentaria del país, un aumento real de la
competitividad de las empresas y sus productos. El
análisis de documentos y conceptos de políticas
aprobados por el gobierno para el desarrollo del
sector manufacturero de la economía muestra que el
programa estatal para el desarrollo de alimentos y las
industrias manufactureras para 2013-2020 es la principal herramienta de trabajo real, el factor básico
de la comida acelerada sustitución de importaciones,
la base de la nueva política alimentaria nacional. Al
mismo tiempo, el programa no da una respuesta a la
pregunta de cómo aumentar realmente la
competitividad de los productos alimentarios
nacionales. El artículo examina los factores externos e
internos y las reservas para aumentar la
competitividad de las empresas del sector
alimentario, en particular, la industria de la grasa y el
petróleo, como una dirección estratégica prometedora
de la política de exportación del estado. Se han
aclarado los principales factores de influencia sobre la
competitividad de los productos agrícolas nacionales:
a nivel microeconómico.