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dc.contributor.authorGuiné, Raquel Pinho Ferreira
dc.contributor.authorFerrão, Ana Cristina
dc.contributor.authorFerreira, Manuela
dc.contributor.authorDuarte, João
dc.contributor.authorNunes, Bruno
dc.contributor.authorMorais, Patrícia
dc.contributor.authorSanches, Rafaela
dc.contributor.authorAbrantes, Romana
dc.date.accessioned2022-04-20T14:57:47Z
dc.date.available2022-04-20T14:57:47Z
dc.date.issued2020-02-15
dc.identifier.govdocpp1995ME90
dc.identifier.issn1316-0354
dc.identifier.urihttp://bdigital2.ula.ve:8080/xmlui/654321/6820
dc.description.abstractThe choice to adopt a healthy diet is complex, since food choices and eating behaviours are influenced by various factors, such as biological, social, environmental, demographic and psychological aspects. The transition from secondary school to university is a critical period that involves many social and physical environmental changes, which may lead to an unhealthy lifestyle. This study investigated the eating habits, food knowledge and the level of information about a healthy diet in a sample of 670 university students in Portugal. In general, the participants had a good food knowledge and satisfactory eating habits, as well as a satisfactory level of information about a healthy diet. There were found significant differences in the participants' food knowledge among age groups and according to the area of studies. Most of the students revealed satisfactory eating habits, with significant differences between age groups, the area of studies and the practice of high competition sport. The results pointed to the necessity of improving educational programs which can contribute to increase university students' food knowledge and consequently improve their eating habits.en_US
dc.description.abstractAdoptar una dieta saludable es una decisión compleja, ya que está supeditada a factores de índole diversa (biológicos, sociales, ambientales, demográficos y psicológicos). La transición de la escuela secundaria a la universidad es un período crítico que acarrea muchos cambios ambientales sociales y físicos, que pueden llevar a un estilo de vida poco saludable. Este estudio investigó los hábitos alimentarios, el conocimiento de los alimentos y el nivel de información sobre una dieta saludable en una muestra de 670 estudiantes universitarios en Portugal. Los principales hallazgos revelaron que, en general, los participantes tenían un buen conocimiento de la comida y hábitos alimenticios satisfactorios, así como un nivel satisfactorio de información sobre una dieta saludable. Se encontraron diferencias significativas en el conocimiento alimentario de los participantes entre los grupos de edad y según el área de estudios. La mayoría de los estudiantes reveló hábitos alimenticios satisfactorios, con diferencias significativas entre los grupos de edad, el área de estudios y la práctica de deportes de alta competición. Los resultados apuntaron a la necesidad de mejorar los programas educativos, que pueden contribuir a aumentar el conocimiento sobre los alimentos de los estudiantes universitarios y, en consecuencia, mejorar sus hábitos alimenticios.en_US
dc.description.abstractLe choix d'adopter un régime alimentaire sain est complexe, car les choix et les comportements alimentaires sont influencés par divers facteurs, tels que les aspects biologiques, sociaux, environnementaux, démographiques et psychologiques. La transition des études secondaires aux études universitaires est une période critique comportant de nombreux changements environnementaux, sociaux et physiques, ce qui peut conduire à un mode de vie malsain. Cette étude a examiné les habitudes et les connaissances alimentaires, ainsi que le niveau d'informations sur une alimentation saine dans un échantillon de 670 élèves universitaires au Portugal. En général, les participants avaient de bonnes connaissances alimentaires et des habitudes alimentaires satisfaisantes, ainsi qu'un niveau d'information approprié sur un régime alimentaire sain. On a constaté des différences significatives dans les connaissances des participants en matière de nourriture entre les groupes d'âge et selon le domaine d'étude. La plupart des élèves ont révélé des habitudes alimentaires adéquates, avec des différences significatives entre les groupes d'âge, le domaine d'études et la pratique du sport de haut niveau. Les résultats ont mis en évidence la nécessité d'améliorer les programmes éducatifs, qui peuvent contribuer à accroître les connaissances des étudiants universitaires en matière d'alimentation et, partant, à améliorer leurs habitudes alimentaires.en_US
dc.description.abstractA opção pela adoção de uma dieta saudável é complexa, uma vez que escolhas alimentares e comportamentos alimentares são influenciados por diversos fatores, como aspetos biológicos, sociais, ambientais, demográficos e psicológicos. A transição da escola secundária para a universidade é um período crítico que envolve muitas mudanças ambientais sociais e físicas, o que pode levar a um estilo de vida pouco saudável. Este estudo investigou os hábitos alimentares, o conhecimento alimentar e o nível de informação sobre uma dieta saudável numa amostra de 670 estudantes universitários em Portugal. Em geral, os participantes tinham um bom conhecimento alimentar e hábitos alimentares satisfatórios, além de um nível satisfatório de informações sobre uma dieta saudável. Foram encontradas diferenças significativas no conhecimento alimentar dos participantes entre as faixas etárias e de acordo com a área de estudos. A maioria dos estudantes revelou hábitos alimentares satisfatórios, com diferenças significativas entre as faixas etárias, a área de estudos e a prática de desportos de alta competição. Os resultados apontaram para a necessidade de melhoria dos programas educacionais, que podem contribuir para o aumento do conhecimento alimentar dos universitários e, consequentemente, melhorar seus hábitos alimentares.en_US
dc.description.sponsorshipNational funds through FCT-Fundação para a Ciência e Tecnologia, I.P., under the project UID/Multi/04016/2016 Instituto Politécnico de Viseu and CI&DETSen_US
dc.language.isoen_USen_US
dc.publisherUniversidad de Los Andesen_US
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/ve/en_US
dc.subjecteating habitsen_US
dc.subjectfood knowledgeen_US
dc.subjecthealthy dieten_US
dc.subjectsurveyen_US
dc.subjectuniversity studentsen_US
dc.subjecthábitos alimentariosen_US
dc.subjectconocimiento alimentarioen_US
dc.subjectalimentación sanaen_US
dc.subjectencuestaen_US
dc.subjectuniversitariosen_US
dc.subjecthabitudes alimentairesen_US
dc.subjectconnaissance des alimentsen_US
dc.subjectalimentation saineen_US
dc.subjectenquêteen_US
dc.subjectétudiants universitairesen_US
dc.subjecthábitos alimentaresen_US
dc.subjectconhecimento sobre alimentosen_US
dc.subjectdieta saudávelen_US
dc.subjectestudantes universitáriosen_US
dc.subjectsondagemen_US
dc.titleEATING HABITS AND FOOD KNOWLEDGE IN A SAMPLE OF PORTUGUESE UNIVERSITY STUDENTSen_US
dc.typeArticleen_US


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